Tuzla escort Kurtköy escort Suadiye escort Erenköy escort Acıbadem escort Bostancı
1.392,59
Avrupa Konseyi ile yürütülen Yargıtayın Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında yapay zeka tabanlı geliştirilen sistemle, güncel ve emsal kararların yaygınlaştırılmasının kolaylaştırılması ve adli kalitenin yükseltilmesi hedefleniyor.
Şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkesi gereği 2015’ten bu yana Yargıtayın tüm kararları kamunun erişimine açıldı. Bu süreçte ilan edilen 6 milyondan fazla karar, güncel ve yol gösterici değeri yüksek kararların tespit edilmesinde zorluklar yaşanmasına sebep oldu.
Yargıtay, bunun önüne geçebilmek için yapay zeka tabanlı sistem geliştirerek kullanıcıların bireysel özelliklerine göre en güncel kararlara önem sırasına göre kolayca ulaşmasını hedefliyor.
İhale süreci tamamlanan sistemin devreye girmesiyle, arama yapılan konudaki emsal kararların ve yasa değişikliği sonrası çıkan kararların öncelikli olarak kullanıcıya sunulması planlanıyor.
Ayrıca sistemle, 200-300 sayfalık dava dosyalarının özetlerinin de hazırlanabilmesi, böylece savcılık ve müzakere süreçlerinin de hızlandırılması sağlanacak.
Yargıtay Başkanı Akarca açıklamıştı
Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtayın 2021 değerlendirme toplantısında yapay zeka tabanlı sistemlerin dünyanın çeşitli ülkelerinde kullanıldığını söylemiş, bunun Yargıtayda da kullanılması gerektiğini bildirmişti.
Akarca, ücretsiz olmasını planladıkları sistemin oturması halinde özellikle hukuk davalarında vatandaş ve avukatların elindeki delil ve verileri sisteme girerek davayı kazanma ihtimalini de öğrenebileceklerini, buna göre dava açıp açmama kararı verebileceklerini ifade etmişti.
TRT Haber
e-imza’da yeni dönem 10 Ocak’ta başlıyor
‘Ay Görevi’nde kullanılacak ‘Milli Hibrit İtki Sistemi’nin yeni detayları paylaşıldı
Türk savunma sanayisinin ürünleri Romanya’da tanıtıldı
Darphane Müzesi, ziyaretçilerini paranın tarihini keşfe çıkarıyor
Türk kahvesi Güney Kore’de menülere girdi
Otomotiv sektörü nisanda 2,7 milyar dolarlık ihracat yaptı
Hastanelerde ameliyat öncesinde PCR testi zorunlu olmayacak
İMECE uydusuna “yürüyen temiz oda”
Türkiye elektrik kurulu gücünde ‘100 binlikler’ listesinde
Türkiye’nin hava yolunda 2053 hedefi, 61 havalimanı ve yıllık 202,8 milyon yolcu
Türkiye’nin ihracatı şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25,4 arttı